zkv 37: Hergebruik

Half-oude, onbemerkt ingelopen schoenen, daar hou ik van, die zitten nog jaren lekker. En vaak gewassen hemden, (ze moeten wel niet rafelen, want dat is slordig, zegt Iny), die voelen als een vertrouwd, gezellig tweede huis. Je eerste huis, voor wie ‘t nog niet wist, is natuurlijk je vel (dat weet elke architect). Maar ook niet te versmaden zijn nette, door tevreden lijven voorgevormde broeken. En een anoniem, met liefde gebreeën (of gebreid, nee, liever gebreeën) vest, waarvan de rits het zo nu en dan best eens mag laten afweten, draag ik met veel genoegen tot er flinke gaten in vallen, of tot mijn vrouw (de mooiste van minstens heel Amsterdam en ver daarbuiten, dat weet iedereen) op een onbewaakt ogenblik het vod tegen het licht houdend, verontwaardigd uitroept: Kristenezielen! Rob!!! Waarvan ik inmiddels feilloos de portée begrijp: Jongen! Laat toch naar je kijken. DIT kan ècht niet meer.

Soms sputtermompel ik wat terug over “nog dragen op ‘t atelier”, “voor in de tuin”, of zoiets, wat niet helpt, daar zij mij ondertussen kent als de spreekwoordelijke broekzak en weet dat ik maar wat uit m’n nek lul.

Is niet erg. Zij doet toch niets liever dan voor zichzelf en voor mij en bofkonten nà aan heur hart, kleren zoeken in vreemd geurende tweedehandskledingzaakjes en de sjiekere kringloopwinkels (waar je, zo heb ik ondervonden, tegenwoordig het beste boeken scoort ). En zonder appel of ei, ja, voor kapitalistisch weinig geld, zit je te blitzen op de eerste rij. (Rijm hier onbedoeld).

De uitzonderlijke fijnbesnaardheid van het exotisch en vaak internationaal geschoolde personeel in deze alternatieve cultuurpaleizen, personeel dat nooit verlegen zit om een kwinkslag of een adremmiteit, maakt van het kringloopbezoek een educatief-culturele belevenis. Gelukkig: de paradijsvogel leeft! (A.L.Snijders zij geprezen)

Had ik in het begin nog enige schroom omtrent gezondheid, karakter, afkomst of beroep van de vorige eigenaren, nu heb ik eelt op mijn ziel gekweekt, wat dat betreft. Ik loop rustig rond  in prachtige, gedistingeerde dodemanshemden en oorspronkelijk onbetaalbare colberts uit London en Shanghai.

Dat ik weleens de voortijdige afdankertjes zou kunnen dragen van perfide bankdirecteuren, beursfraudeurs of ander VVD-stemmend gespuis, het deert me niet meer. Want tenslotte blijft  niets eeuwig heel en hergebruik is aller voordeel. (Sapperloot! Alweer een onbedoeld rijm! Sinterklaas?).

Gevonden, Kringloop Willemien, te Weert, een zelfwerk-spreukentegeltje met mooi gepenseelde tekst: Als het regent in September valt Kerstmis in December. (Hou OP!)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.